Wednesday, March 9, 2016

Inkubator Penetasan Telur
                                         Amran Agro Farm

   Assalamualaikum kepada semua yang sudi melawat web saya.. Jutaan terima kasih kepada anda kerana sanggup meluangkan masa.. Setelah sekian lama mengkaji untuk menghasilkan sebuah inkubator yang murah, jimat dan tahan lasak, akhirnya saya telah menemui jawapannnya hasil daripada kajian dan maklumat daripada penternak2 dan pelanggan..
  Harga inkubator di pasaran sekarang terlalu mahal sehingga para penternak kecil kecilan atau orang2 yang baru mula menceburkan diri dalam bidang penternakan x mampu untuk mendapatkannya.. Para penjual hanya memikirkan keuntungan daripada memikirkan kemampuan penternak terutama orang2 kampung..
  Jika inkubator bermasalah, penjual2 tidak mahu bertanggunjawab dengan alasan para penternak yang salah dan tak tahu menggunakannya.. Hal ini menyebabkan ramai penternak kecundang di tengah jalan.. Jadi penternak akan mengalami kerugian dan terpaksa menanggung beban..
   Inkubator sangat sesuai untuk digunakan sebagai "ibu tumpang" bagi semua jenis unggas yang bertelur iaitu ayam, itik, angsa, burung dan semua jenis telur.. Tetapi perlu diingat, pemilihan telur juga penting untuk kadar penetasan.. Jangan sesekali memasukkan telur unggas yang induknya diberi dedak penelur kerana telur itu tiada benih.. Hal ini terjadi kerana unggas tersebut bertelur kerana makanan (paksaan), bukan persenyawaan antara jantan dan betina
   Jadi, saya telah mencipta beberapa biji inkubator dan mengkajinya selama beberapa tahun.. Hasilnya amat memberangsangkan.. Di bawah ialah hasil kajian saya..

Inkubator Manual..

Harganya murah tetapi agak rumit kerana perlu memutarkan telur dengan tangan.. Perlu pusingkan telur sekurang2nya 3kali sehari.. Kadar penetasan 60 hingga  70 peratus bagi yang still air dan 80% bagi yang forced air (ada kipas penghembus).. Kadar penetasan bergantung kepada pengguna dan telur .. Jika pengguna mengulikkan telur dengan lembut dan sekata, maka tinggilah kadar penetasannya..

Inkubator Automatik..

Paling mudah dan senang digunakan.. hanya perlu masukkan telur dan tunggu ia menetas.. menggunakan timer yang boleh  di set sehingga 8kali sehari penggulingan telur.. kadar penetasan yg sangat tinggi sehingga 90%.. ada penternak mendapat sehingga 99% penetasan..

Alat pemanas..


Gelung pemanas - Jika pengeluar menggunakan gelung pemanas, suhu di dalam inkubator akan naik dengan cepat.. Suhu akn menjadi sekata kerana ada kipas penghembus.. Keburukannya ialah ia mengunakan tenaga elektrik yang terlalu tinggi.. Gelung yang paling kecil memerlukan 200w tenaga elektrik (satu lingkaran).. Biasa digunakan untuk inkubator dengan kapasiti 500 biji telur ayam ke atas..

Mentol - Paling ideal untuk digunakan.. Sangat jimat elektrik.. Pengguna boleh memilih untuk menggunakan mentol yg mereka kehendaki.. Suhu lambat naik tetapi sekata.. Kadar penetasan sama tinggi dengan menggunakan gelung pemanas.. Biasa digunakan untuk inkubator dengan kapasiti 100 biji telur ayam ke bawah..


Di bawah ialah inkubator keluaran saya.. Setiap pembelian akan mendapat panduan menggunakan inkubator sacara percuma.. Setiap pembelian akan mendapat jaminan selama 3 bulan..INKUBATOR AUTOMATIK


Model AAFA 48

Fully Automatik Dan Digital

RM350

Model automatik dgn kapasiti 48biji telur ayam kampung. Operasi alihan telur secara automatik sehingga 12 kali 1 hari. Menggunakan termostat digital yang terkenal dgn ketepatan suhu dan tahan lasak serta lembapan dan heater pemanas...
Berat : 5kg
Warna : Kuning
Kapasiti : 48 biji telur
Power : 80 Watts
Auto Termometer
Auto Kelembapan
Auto Penggulingan Telur
Paparan LED
Alarm Kelembapan
Alarm Suhu
Jaminan 3 bulan

Kelebihan:
1. Penggunaan tenaga elektrik yg efisien..
2. Ringan dan tahan lasak..
3. Boleh dicuci dengan menggunakan air..
4. Rekaan yg kemas dan menarik..Model AAFA 96


Fully Automatik Dan Digital

RM500

Model automatik dgn kapasiti 96 biji telur ayam kampung. Operasi alihan telur secara automatik sehingga 12 kali 1 hari. Menggunakan termostat digital yang terkenal dgn ketepatan suhu dan tahan lasak serta lembapan dan heater pemanas...


Berat : 6kg
Warna : Kuning
Kapasiti : 96 biji telur
Power : 80 Watts
Auto Termometer
Auto Kelembapan
Auto Penggulingan Telur
Paparan LED
Alarm Kelembapan
Alarm Suhu
Jaminan 3 bulan

Kelebihan:
1. Penggunaan tenaga elektrik yg efisien..
2. Ringan dan tahan lasak..
3. Boleh dicuci dengan menggunakan air..
4. Rekaan yg kemas dan menarik..Inkubator Industri


Model AAFA 528 


Harga : RM 2500
Saiz : 73cm x 62cm x 126cm
Warna : Putih
Kapasiti : 528 biji telur ayam kampung
                378 biji telur itik
                1326 biji telur puyuh/ ayam serama/ burung
                192 biji telur angsa
Lapisan :  6 lapisan
Power : 200 Watts 
Auto Termometer
Auto Kelembapan
Auto Penggulingan Telur
Paparan LED
Alarm Kelembapan
Alarm Suhu
Jaminan 1 TahunModel AAFA 1056

Harga : RM 3100
Saiz : 121cm x 78cm x 139cm
Warna : Putih
Kapasiti : 1056 biji telur ayam kampung
                756 biji telur itik
                2652 biji telur puyuh/ ayam serama/ burung
                384 biji telur angsa
Lapisan : 6 lapisan ( 2 tray setiap lapisan)
Power : 300 Watts
Auto Termometer
Auto Kelembapan
Auto Penggulingan Telur
Paparan LED
Alarm Kelembapan
Alarm Suhu
Jaminan 1 Tahun


saya juga memberikan khidmat nasihat tentang proses penetasan menggunakan inkubator.. penghantaran disediakan ke seluruh malaysia dan luar negara mengunakan pos..

sebarang pertanyaan, call 

En Amran di talian 0132991826 @ whatsapp 0102954307

boleh email terus ke wak_amran@yahoo.com.my @

Datang ke alamat saya di 

Lot 6603, Jalan Seri Jaya,
Bukit Kapar,
42200 Kapar,
Selangor..1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.